Disavow służy do zgłoszenia odnośników, których nie chcesz mieć zaliczonych do profilu linków. Bywa potrzebny po ataku spamowym lub po nieudanych działaniach z przeszłości. Użyty bez realnej potrzeby potrafi zaszkodzić, bo odcina także wartościowe linki.